[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” column_margin=”default” column_direction=”default” column_direction_tablet=”default” column_direction_phone=”default” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” row_border_radius=”none” row_border_radius_applies=”bg” overlay_strength=”0.3″ gradient_direction=”left_to_right” shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_tablet=”inherit” column_padding_phone=”inherit” column_padding_position=”all” column_element_spacing=”default” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” gradient_direction=”left_to_right” overlay_strength=”0.3″ width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” bg_image_animation=”none” border_type=”simple” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]
“Ameţeală.
Ameţeala e senzaţia cea mai chinuitoare. Nici o durere nu-i atât de cumplită.
Ameţeala.
Lumea se învârte, se desface, te desfaci şi tu, eşti rupt în bucăţi.”
― Nicolae Steinhardt, Jurnalul fericirii
Pierderea stării de echilibru este de cele mai multe ori resimțită ca o senzație de amețeală sau de vertij.
Starea de amețeală sau senzația de „cap tulbure”. Amețeala este o stare temporară de nesiguranță în menținerea stabilității corpului, fie la statul pe loc, fie în mișcare. Adeseori amețeala aduce o serie de simptome cum ar fi: senzația de „cap tulbure”, intoleranță la mișcare, dezorientare spațială sau senzații false de mișcare (plutire, balans).
Vertijul sau senzația mișcării de rotație. Vertijul este percepția iluzorie a unei mișcări de rotație: persoana are impresia că totul se învârte în jurul său. La fel ca și în cazul stărilor de amețeală, vertijul poate fi asociat cu o serie de simptome secundare: stări de greață, vărsături, reducerea auzului (hipoacuzia), zgomote în ureche (tinitus).
Cauzele medicale și psihologice ale tulburărilor de echilibru
Stările de amețeală și vertij pot avea cauze medicale și cauze psihologice. Cauzele medicale pot fi: afecțiuni ORL, cardiovasculare, neurologice, gastrointestinale, oftalmologice sau reumatologice. Concomitent cu aceste disfuncții organice, pot exista și cauze psihologice ce întrețin simptomele stărilor de amețeală și vertij. Cauzele psihologice constau în dereglări de funcționare a activității din zonele cerebrale responsabile cu menținerea stării de echilibru.
Funcționarea dezechilibrată a creierului poate produce și o serie de simptome secundare asociate cu stările de amețeală și vertij: stări de anxietate, atacuri de panică, depresie, stări de iritabilitate, încetinirea gândirii, reacțiilor și mișcărilor.
Cum pot fi tratate cu succes stările de amețeală și vertij prin neurofeedback?
Creierul are capacitatea de a-și auto-regla activitatea și de a reînvăța cum să funcționeze optim.
Neurofeedback-ul este un tip de tratament non-invaziv prin biofeedback care înregistrează activitatea cerebrală în timp real și o face perceptibilă simțurilor. Scopul tratamentului prin neurofeedback este de a corecta dezechilibrele de funcționare ale zonelor cerebrale afectate, eliminând în același timp problemele cauzate de aceste dezechilibre.
În cazul simptomelor de amețeală și vertij, tratamentul prin neurofeedback are un efect stabilizator pe termen lung, dovedit prin studii clinice.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” column_margin=”default” column_direction=”default” column_direction_tablet=”default” column_direction_phone=”default” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” row_border_radius=”none” row_border_radius_applies=”bg” overlay_strength=”0.3″ gradient_direction=”left_to_right” shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_tablet=”inherit” column_padding_phone=”inherit” column_padding_position=”all” column_element_spacing=”default” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” gradient_direction=”left_to_right” overlay_strength=”0.3″ width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” bg_image_animation=”none” border_type=”simple” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]
Folosirea tratamentului medical împreună cu tratamentul prin neurofeedback
În cazul tulburărilor de echilibru este important ca pacientul să fie consultat de un medic specialist pentru depistarea și tratarea cauzelor organice. După eliminarea cauzelor medicale sau structurale ale stărilor de amețeală, tratamentul prin neurofeedback completează tratamentul medical alopat prin reglarea activității în zonele cerebrale responsabile cu menținerea echilibrului.
De asemenea, tratamentul prin neurofeedback ameliorează și simptomele secundare asociate cu tulburările de echilibru: stările de anxietate, atacurile de panică, stările depresive sau durerile de cap.
Cum funcționează tratamentul prin neurofeedback?
Activitatea cerebrală este măsurată în timp cu ajutorul unui sistem computerizat de ultimă generație și este afișată pe ecranul unui monitor sub forma unor imagini video. De asemenea, sistemul de neurofeedback folosește stimularea auditivă, video și vibro-tactilă.
Pacientul urmărește imaginile afișate pe monitor și interacționează cu aceste imagini. Prin această interacțiune pacientul are posibilitatea de a-și auto-regla fără efort conștient tiparele de funcționare cerebrale. Se realizează astfel corectarea și normalizarea activității din zonele cerebrale afectate, eliminând-se astfel în mod natural simptomele nedorite.
Tratamentul prin neurofeedback este plăcut, non-invaziv și este recomandat tuturor categoriilor de vârstă (adulți sau copii).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” column_margin=”default” column_direction=”default” column_direction_tablet=”default” column_direction_phone=”default” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” row_border_radius=”none” row_border_radius_applies=”bg” overlay_strength=”0.3″ gradient_direction=”left_to_right” shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none”][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_tablet=”inherit” column_padding_phone=”inherit” column_padding_position=”all” column_element_spacing=”default” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” gradient_direction=”left_to_right” overlay_strength=”0.3″ width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” bg_image_animation=”none” border_type=”simple” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]
În ce constă tratamentul prin neurofeedback?
Tratamentul începe printr-o ședință de evaluare, în urma căreia se conturează de către terapeut planul terapeutic adecvat fiecărui client în parte.
Ședința de evaluare inițială durează între 45 și 75 de minute incluzând și o ședință de neurofeedback . După ședința de evaluare vor urma ședințele de tratament personalizate fiecărui client în parte.
În majoritatea cazurilor efectele tratamentului sunt vizibile după cel puțin 5 ședințe, iar după 10 ședințe se stabilizează creierul la frecvența de funcționare optimă.
Pentru ca efectele benefice să se mențină pe termen lung, sunt necesare cel puțin 20 de ședințe, realizate la un interval de 3 ședințe/săptămână.
Articole și studii științifice care atestă eficiența tratamentului stărilor de amețeală și vertij prin neurofeedback:
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”full_width_background” full_screen_row_position=”middle” column_margin=”default” equal_height=”yes” content_placement=”middle” column_direction=”default” column_direction_tablet=”default” column_direction_phone=”default” video_bg=”use_video” video_mp4=”https://www.neurofeedback-bucuresti.ro/wp-content/uploads/2021/11/particles-converge-on-the-brain-4k.mp4″ video_image=”3994″ scene_position=”center” top_padding=”8%” bottom_padding=”8%” text_color=”light” text_align=”left” row_border_radius=”none” row_border_radius_applies=”bg” class=”cta-articole” color_overlay=”rgba(51,51,51,0.84)” overlay_strength=”0.95″ gradient_direction=”left_to_right” shape_divider_position=”bottom” bg_image_animation=”none” shape_type=””][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_tablet=”inherit” column_padding_phone=”inherit” column_padding_position=”all” column_element_spacing=”default” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” gradient_direction=”left_to_right” overlay_strength=”0.3″ width=”1/1″ tablet_width_inherit=”default” tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” bg_image_animation=”none” border_type=”simple” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_row_inner column_margin=”default” column_direction=”default” column_direction_tablet=”default” column_direction_phone=”default” text_align=”left”][vc_column_inner column_padding=”no-extra-padding” column_padding_tablet=”inherit” column_padding_phone=”inherit” column_padding_position=”all” column_element_spacing=”default” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” gradient_direction=”left_to_right” overlay_strength=”0.3″ width=”1/12″ tablet_width_inherit=”default” bg_image_animation=”none” border_type=”simple” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][/vc_column_inner][vc_column_inner column_padding=”padding-2-percent” column_padding_tablet=”inherit” column_padding_phone=”inherit” column_padding_position=”left-right” column_element_spacing=”default” centered_text=”true” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” gradient_direction=”left_to_right” overlay_strength=”0.3″ width=”10/12″ tablet_width_inherit=”default” bg_image_animation=”none” border_type=”simple” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_custom_heading text=”Ai nevoie o soluție eficientă pentru rezolvarea unei probleme emoționale, comportamentale sau de sănătate?” font_container=”tag:h2|font_size:30px|text_align:center|line_height:36px” use_theme_fonts=”yes” css_animation=”fadeInUp”][divider line_type=”No Line” custom_height=”10″][vc_custom_heading text=”Te invităm să ne contactezi telefonic la (+4) 0736.428.431 și te vom îndruma în alegerea tratamentului prin neurofeedback potrivit pentru tine!” font_container=”tag:p|text_align:center|color:rgba(255%2C255%2C255%2C0.7)” use_theme_fonts=”yes” css_animation=”fadeInUp” css=”.vc_custom_1635428384053{margin-top: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;}”][nectar_btn size=”large” button_style=”regular” button_color_2=”Accent-Color” icon_family=”iconsmind” url=”tel:0040736428431″ text=”0736 428 431″ css_animation=”zoomIn” icon_iconsmind=”iconsmind-Phone-2″][/vc_column_inner][vc_column_inner column_padding=”no-extra-padding” column_padding_tablet=”inherit” column_padding_phone=”inherit” column_padding_position=”all” column_element_spacing=”default” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” column_border_radius=”none” column_link_target=”_self” gradient_direction=”left_to_right” overlay_strength=”0.3″ width=”1/12″ tablet_width_inherit=”default” bg_image_animation=”none” border_type=”simple” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]