Skip to main content

Neurofeedback
Scopul tratamentului prin neurofeedback este de a corecta dezechilibrele de funcționare a activității cerebrale, eliminând în același timp problemele cauzate de acestea

Beneficii

BrainFIT oferă programe personalizate de neurofeedback și prezintă o mulțime de avantaje pentru cei ce urmează un astfel de program adaptat nevoilor sale:

  • Îmbunătățirea capacității de relaxare, concentrare și focus, cu impact în creșterea calității vieții;
  • Terapie complementară în tratarea problemelor psiho-emoționale, comportamentale și de sănătate;
  • Rezultate vizibile după primele ședințe asupra performanței zilnice.
Află ce afecțiuni pot fi tratate

Aplicațiile medicale și non-medicale ale Neurofeedback-ului

Neurofeedback-ul este utilizat atât pentru aplicații medicale cât și pentru cele non-medicale, iar linia de separare dintre ele poate fi foarte fină.

Aplicarea non-medicală

Aplicarea non-medicală a neurofeedback-ului poate fi considerată, în primul rând, ca un program de antrenament pentru creier: pentru a îmbunătăți relaxarea, atenția, concentrarea și conștientizarea de sine, sau ca un adjuvant la practica meditației, mindfulness sau consiliere precum și la accesarea stărilor de conștiință modificată (hipnoză).

În aplicațiile non-medicale, neurofeedback-ul este folosit pentru optimizarea personală și îmbunătățirea capacităților mentale.

Aplicarea medicală

Aplicarea-medicală a neurofeedback-ului poate fi considerată ca un program de tratament pentru ameliorarea sau tratarea unor probleme medicale cu care se confruntă un pacient.

În acest caz este recomandat ca pacientul să fie consultat în prealabil de un medic specialist pentru depistarea și tratarea cauzelor organice ale acelor probleme medicale. De asemenea, tratamentul prin neurofeedback trebuie realizat de către un specialist în utilizarea neurofeedback-ului pentru aplicați medicale.

Cum funcționează neurofeedback-ul?

Neurofeedback-ul folosește capacitatea creierului de a se adapta și de a învăța. Procesul de învățare este identic cu cel prin care dobândim o nouă abilitate.

Creierul învață formând conexiuni între celulele nervoase și utilizând trasee neuronale ce leagă diferite locații cerebrale. Cu cât utilizăm mai frecvent aceste trasee neuronale, cu atât creierul devine mai eficient la îndeplinirea sarcinii asociate.

Citeste mai mult

Folosind învățarea prin neurofeedback, răspunsurile creierului ajung să fie controlate de consecințele lor (folosirea buclelor de biofeedback).

Pentru a măsura activitatea cerebrală, la nivelul scalpului se atașează o serie de electrozi (ce pot fi dispuși pe o cască reglabilă) care măsoară și înregistrează în timp real activitatea creierului.

Electrozii primesc impulsurile cerebrale și le transmit sistemului de neurofeedback care extrage informaţii despre funcționarea anumitor zone ale creierului.

Sistemul computerizat împarte în benzi de frecvență undele cerebrale și afișează fluxul activității cerebrale prin intermediul unui monitor sub forma unui joc video sau a altor tipuri de semnale ce oferă feedback.

De asemenea, sistemul de neurofeedback folosește atât feedback-ul auditiv prin intermediul căștilor audio cât și feedback-ul tactil prin utilizarea unei jucării de pluș cu vibrație.

Procesul de antrenament este plăcut, fără efort mental, iar persoana care urmează procedura de neurofeedback interacționează în timp real cu informațiile primite.

Persoana “joacă” efectiv jocul video, folosindu-și creierul, pentru a ajunge la starea mentală în care obține unda cerebrală dorită. Pe măsură ce activitatea într-o bandă de frecvență crește, jocul video se mișcă mai repede.

Atunci când activitatea într-o bandă adversă crește, afișarea vizuală este inhibată.

În timpul acestui proces, activitatea creierului persoanei este comparată cu un obiectiv de pe computer.

Sunetele și imaginile acționează ca recompense și transmit imediat persoanei momentul în care creierul său atinge obiectivul stabilit, deoarece activează sau suprimă zona-țintă a creierului.

Treptat, creierul răspunde la indiciile care i se dau și astfel are loc o “învățare automată” a noilor modele de activitate cerebrală optimizate specific pentru acea activitate.

Frecvențele undelor cerebrale vizate în neurofeedback sunt specifice fiecărei persoane.

În momentul în care frecvențele undelor cerebrale se corectează și se înscriu în tiparul de frecvență dorit, simptomele problematice pot fi mult diminuate sau complet eliminate.