Ne zbatem într-o societate din ce în ce mai agitată, anxioasă, chiar depresivă. Pandemia asta ne-a dat și mai rău peste cap. Seninătatea, trăirea în firescul natural, dar mai ales sănătatea psihică au devenit aspirații pentru care căutăm cu fervoare soluții. Una dintre ele este procedura de neurofeedback pentru vindecare, un fel de electroencefalogramă în timpul căreia pacientul ”dialoghează” cu propriul său creier, sesiunea de neurofeedback desfășurându-se în condiții de personalizare absolută.
Inventată acum 40 de ani și perfecționată în timp, terapia de neurofeedback are la bază cercetările din domeniul neuroștiințelor. Este o procedură non-invazivă de antrenare a undelor cerebrale, asistată de calculator, prin care se optimizează activitatea creierului, fără a folosi medicamente care pot avea efecte secundare. Terapia neurofeedback potențează tratamentele alopate și poate fi utilizată ca intervenție complementară împreună cu alte forme de terapie. Neurofeedback-ul nu este doar placebo, pentru că funcționează pe animale, la copii foarte mici, la persoane aflate în stare de comă, adică situații în care nu se aplică autosugestia.
În esență este o antrenare directă a funcțiilor cerebrale, cu ajutorul căreia creierul învață să funcționeze mai eficient. Creierul este observat în actiune în diferite momente, informațiile obținute sunt arătate persoanei care beneficiază de neurofeedback, apoi creierul este recompensat pentru faptul că își modifică activitatea în adoptarea unor pattern-uri mai sănătoase (modele de funcționare). Este un proces de învățare gradual. Se aplică fiecărui proces și fiecărei funcții cerebrale care poate fi măsurată. Pacientul poate alege feedback–ul care îi place, dintr-o varietate de opțiuni: fie vizual, prin intermediul unui monitor, fie auditiv, cu ajutorul căștilor audio sau tactil, prin atingerea unui animal de pluş cu vibraţie. În timpul exercițiilor, acele părți ale creierului care funcționează prea lent sunt activate, iar părțile hiperactive sunt ”temperate”. Cele mai mari succese ale terapiei prin neurofeedback s-au obținut în tratarea tulburării hiperkinetice cu deficit de atenție (ADHD)….
Aflați mai mult: https://www.indrumaremedicala.ro/neurofeedback-pentru-vindecare-si-wellness-partea-i/