Care sunt semnele fizice și mentale că activitatea cerebrală nu este la
un nivel optim? Cum își poate da seama omul despre aceste aspecte?
IN V ITAŢI: CARMEN PĂDUCEL , DELI A RUS
În acest caz, putem vorbi despre simptome: natura emoţională și comportamentală și afecţiunile fizice.
Câteva exemple ar fi: deficienţe cognitive, impulsivitate, hiperactivitate, probleme de concentrare, tulburări de învăţare, ADHD, depresie, iritabilitate, furie, comportament de retragere, anxietate, migrene, atac de panică, îngrijorare, durere cronică. Astfel, ne
putem da seama că întâmpinăm anumite probleme care ar trebui conștientizate și rezolvate.
Posibilitatea de a folosi tehnologia de ultimă generaţie pentru a vedea în timp real cum funcţionează creierul, ne oferă o extraordinară oportunitate de a folosi Biofeedback pentru corectarea dezechilibrelor de funcţionare a activităţii cerebrale.
Ce este NFB (neurofeedbackul)?
Un tip de tratament prin biofeedback ce înregistrează activitatea cerebrală în timp real și o face perceptibilă simţurilor vizuale, auditive, tactile. Este o terapie inovatoare și neinvazivă care contribuie la îmbunătăţirea capacităţii de relaxare și concentrare, crescând astfel calitatea vieţii.
Cum funcţionează NFB?
Este o tehnică de antrenament pentru creier prin care se autoreglează și se îmbunătăţește activitatea cerebrală. Prin reglarea și optimizarea activităţii cerebrale se elimină problemele cauzate de perturbarea de funcţionare în mod neinvaziv și fără efecte secundare.
Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când avem gânduri negative?
La baza tuturor gândurilor, emoţiilor și compor tamentului nostru se află comunicarea dintre neuronii din creierul nostru. Activitatea cerebrală se schimbă sub influenţa gândurilor, emoţiilor, diferitelor tulburări și provoacă schimbări în comportamentul și sănătatea noastră.
Cu ce unde asociem frica, atacul de panică, relaxarea?
Frica cu undele delta și teta, atacul de panică cu beta, iar relaxarea cu alfa.
Există cinci modele de unde cerebrale Delta, Theta, Alpha, Beta și Gamma.
Fiecare stare de undă cerebrală corespunde unei stări diferite de conștientizare.
Toate stările undelor cerebrale sunt esenţiale, dar ar trebui expe rimentate în mod adecvat la anumite momente și într-o anumită proporţie.
Când undele cerebrale mai lente sunt dominante, ne simţim leneși, neatenţi, deprimaţi sau visători.
Când frecvenţele mari abundă, suntem angajaţi în gândire critică, hipervigilenţă sau anxietate, dar pot duce și la coșmaruri și comportament impulsiv.
Înţelegerea undelor cerebrale, a tipurilor și tiparelor de variaţie, cu manifestările clinic adecvate, este de o importanţă capitală pentru a organiza o instruire, respectiv o terapie eficientă în neurofeedback.