Skip to main content

“Depresia este o otravă pentru organism.”

Dumitru Constantin Dulcan

 

Ce este depresia?

Depresia este o tulburare mentală caracterizată printr-un sentiment persistent de tristeţe şi de pierdere a interesului pentru activităţile zilnice plăcute ce durează cel puţin două săptămâni.

10 simptome neplăcute ale depresiei

 1. Nivel redus de energie, apatie, letargie,
 2. Nevoia de izolare,
 3. Schimbări de apetit (pierderea completă a poftei de mâncare sau poftă de mâncare exagerată și dorința de a consuma dulciuri în exces),
 4. Tulburări ale somnului (insomnie sau stări de oboseală exagerată),
 5. Anxietate, neliniște,
 6. Sentimentul insurmontabil de tristețe,
 7. Capacitate redusă de concentrare,
 8. Reducerea stimei de sine și a sentimentului de auto-valorizare,
 9. Sentimente de vinovăție, tendința de auto-culpabilizare,
 10. Pierderea speranței, pesimismul, gânduri sumbre.

Depresia creează perturbări în funcționarea creierului

Depresia creează un dezechilibru al neuro-transmițătorilor la nivelul creierului.

Neuro-transmițătorii sunt substanțe chimice care facilitează transmiterea impulsurilor nervoase de la un neuron la altul.

Modificarea nivelului acestor neuro-transmițători afectează transmiterea impulsurilor nervoase și creează schimbări nefirești ale dispoziției (simptome ce se regăsesc în enumerarea de mai sus).

De asemenea, depresia afectează în mod direct anumite regiuni ale creierului, responsabile cu menținerea stărilor afective. Cele mai afectate zone cerebrale în cazul depresiei sunt talamusul, hipocampul, amigdala și cortexul prefrontal.

Cum pot fi tratate cu succes stările depresive?

Tratamentul clasic pentru corectarea stărilor depresive este medicația (în cazul stărilor depresive majore) și psihoterapia (în cazul stărilor depresive ușoare).

Deși aceste metode de tratament sunt cele mai cunoscute, ele pot avea efecte secundare nedorite (în cazul tratamentului medicamentos) sau pot aduce rezultate incerte, într-un timp îndelungat (psihoterapia poate dura luni sau chiar ani, iar rezultatele diferă de la persoană la persoană).

Din fericire există și tratamente alternative pentru depresie ce pot completa sau chiar înlocui tratamentele clasice.

Un astfel de tratament, cu rezultate verificate prin studii științifice este neurofeedback-ul. (Link către surse de la finalul articolului)

De ce este tratamentul prin neurofeedback soluția ideală pentru tratarea depresiei?

 • Este un tratament confortabil, non-invaziv și poate fi folosit de către orice persoană indiferent de vârstă,
 • Tratează depresia în mod integrativ (holistic) și elimină nu doar efectele și simptomele neplăcute ale depresiei ci tratează cauzele afecțiunii: perturbările în funcționarea creierului,
 • Echilibrează, reglează și susține funcționarea optimă a creierului,
 • Acționează simultan asupra tuturor zonelor afectate ale creierului: în consecință, reglează și nivelul neuro-transmițătorilor pentru funcționarea echilibrată,
 • Rezultatele benefice se obțin mult mai rapid în comparație cu orice altă metodă de tratament pentru depresie,
 • Efectele benefice se mențin pe o lungă perioadă de timp,
 • Poate fi complet personalizat în funcție de nevoile și de modul de răspuns al fiecărei persoane,
 • Tratamentul poate fi folosit de sine stătător sau poate completa cu succes orice alt tratament (medicație sau psihoterapie).

Cum funcționează tratamentul prin neurofeedback?

Creierul are capacitatea de a-și auto-regla activitatea și de a reînvăța cum să funcționeze optim.

Neurofeedback-ul este un tip de tratament non-invaziv prin biofeedback care înregistrează activitatea cerebrală în timp real și o face perceptibilă simțurilor.

Scopul tratamentului prin neurofeedback este de a corecta dezechilibrele de funcționare ale zonelor cerebrale afectate, eliminând în același timp problemele cauzate de aceste dezechilibre.

În ce constă o ședință de tratament prin neurofeedback?

În timpul ședinței de neurofeedback activitatea cerebrală este măsurată în timp cu ajutorul unui sistem computerizat de ultimă generație și este afișată pe ecranul unui monitor sub forma unor imagini video.

De asemenea, sistemul de neurofeedback folosește stimularea auditivă, video și vibro-tactilă.

Pacientul urmărește imaginile afișate pe monitor și interacționează cu aceste imagini. Prin această interacțiune pacientul are posibilitatea de a-și auto-regla fără efort conștient tiparele de funcționare cerebrale.

Se realizează astfel corectarea și normalizarea activității din zonele cerebrale afectate, eliminând-se astfel în mod natural simptomele nedorite.

Tratamentul prin neurofeedback este plăcut, non-invaziv și este recomandat tuturor categoriilor de vârstă (adulți sau copii).

Câte ședințe sunt necesare pentru a trata depresia prin neurofeedback?

Tratamentul începe printr-o ședință de evaluare, în urma căreia se conturează de către terapeut planul terapeutic adecvat fiecărui client în parte.

Ședința de evaluare inițială durează între 45 și 75 de minute incluzând și o ședință de neurofeedback .

După ședința de evaluare vor urma ședințele de tratament personalizate fiecărui client în parte.

În majoritatea cazurilor efectele tratamentului sunt vizibile după cel puțin 5 ședințe, iar după 10 ședințe se stabilizează creierul la frecvența de funcționare optimă.

Pentru ca efectele benefice să se mențină pe termen lung, sunt necesare cel puțin 20 de ședințe, realizate la un interval de 3 ședințe/săptămână.

Ai nevoie o soluție eficientă pentru rezolvarea unei probleme emoționale, comportamentale sau de sănătate?

Te invităm să ne contactezi telefonic la (+4) 0736.428.431 și te vom îndruma în alegerea tratamentului prin neurofeedback potrivit pentru tine!

0736 428 431