Skip to main content

Multe probleme sunt cauzate și întreținute de tipare dezechilibrate ale undelor cerebrale din diferite regiuni ale creierului.

Problemele care pot apărea ca urmare a dereglării funcționarii creierului pot fi de natură emoțională, comportamentală sau afecțiuni fizice.

Cum putem corecta dezechilibrele de funcționare ale activității cerebrale?

Neuroștiințele au descoperit încă din anii ’60 faptul că undele cerebrale pot fi detectate și măsurate cu ajutorul electroencefalogramei (EEG).

Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri ale neuro-științelor a fost posibilitatea de a modifica undele cerebrale prin biofeedback.

Capacitatea creierului de a-și modifica funcționarea este bine-cunoscută sunt denumirea de neuroplasticitate.

Posibilitatea de a folosi tehnologia de ultimă generație pentru a „vedea” în timp real cum funcționează creierul ne oferă extraordinara oportunitate de a folosi biofeedback-ul pentru corectarea dezechilibrelor de funcționare a activității cerebrale.

Astfel, s-a născut o nouă știință care ne oferă posibilitatea de a explora și de a schimba modul în care funcționează creierul uman.

Aceasta știință se numește neurofeedback.

Aplicațiile medicale și non-medicale ale neurofeedback-ului

Neurofeedback-ul este utilizat atât pentru aplicații medicale cât și pentru cele non-medicale, iar linia de separare dintre ele poate fi subțire.

Aplicarea non-medicală a neurofeedback-ului, poate fi considerată, în primul rând, ca un program de antrenament pentru creier: pentru a îmbunătăți relaxarea, atenția, concentrarea și conștientizarea de sine, sau ca un adjuvant la practica meditației, mindfulness sau consiliere precum și la accesarea stărilor de conștiință modificată (hipnoză).

În aplicațiile non-medicale neurofeedback-ul este folosit pentru de optimizarea personală și îmbunătățirea capacităților mentale.

Aplicarea non-medicală a neurofeedback-ului poate fi considerată ca un program de tratament pentru ameliorarea sau tratarea unor probleme medicale cu care se confruntă un pacient.

În acest caz este recomandat ca pacientul să fie consultat în prealabil de un medic specialist pentru depistarea și tratarea cauzelor organice ale acelor probleme medicale.

De asemenea, tratamentul prin neurofeedback trebuie realizat de către un specialist în utilizarea neurofeedback-ului pentru aplicații medicale.

În esența, intenția pentru care este folosit neurofeedback-ul face diferențierea dintre cele două tipuri de aplicații:

  • Dacă intenția este de optimizare personală și învățare, avem o aplicație non-medicală,
  • Dacă intenția este de a trata o afecțiune clinică, avem o aplicație medicală.

Descoperă cum funcționează Neurofeedback-ul

Ai nevoie o soluție eficientă pentru rezolvarea unei probleme emoționale, comportamentale sau de sănătate?

Te invităm să ne contactezi telefonic la (+4) 0736.428.431 și te vom îndruma în alegerea tratamentului prin neurofeedback potrivit pentru tine!

0736 428 431