Skip to main content

Detectarea și măsurarea activității cerebrale

La baza tuturor gândurilor, emoțiilor și comportamentului nostru se află comunicarea dintre celulele nervoase care alcătuiesc creierul nostru.

Activitatea cerebrală reprezintă această comunicare neuronală. Activitatea cerebrală se schimbă sub influența gândurilor, a emoțiilor, a diferitelor tulburări și provoacă schimbări în comportamentul și sănătatea noastră.

Celulele nervoase se numesc neuroni și formează o rețea uriașă de circuite neuronale (sistemul nervos).

Comunicarea între neuroni se realizează prin impulsuri electrice care se deplasează prin trasee electrochimice între neuronii ce alcătuiesc aceste circuite neuronale.

Impulsurile electrice sincronizate prin care neuronii comunică între ei se numesc unde cerebrale.

Neuroștiințele au descoperit încă din anii ’60 faptul că aceste unde cerebrale pot fi detectate și măsurate cu ajutorul electroencefalogramei (EEG).

Electroencefalograma este o metoda neinvazivă de înregistrare a activității electrice cerebrale, utilizând o serie de senzori (electrozi) atașați la nivelul scalpului.

Cele 5 modele sau tipare ale undelor cerebrale

Undele cerebrale sunt impulsuri electrice transmise între neuroni: sunt micro-curenți măsurabili care au două caracteristici importante ce pot fi analizate:

  1. Prima este amplitudinea sau puterea măsurată în microvolți (µV);
  2. Cea de-a doua este frecvența sau numărul de cicluri pe secundă și sunt măsurate în Herți (Hz);

Undele cerebrale apar în diferite zone ale creierului și pot avea frecvențe diferite: unele au o frecvență mai mare (adică sunt mai rapide) iar altele au o frecvență mai redusă (sunt mai lente).

În funcție de frecvența de propagare a impulsurilor electrice între neuroni, undele cerebrale se pot clasifica în 5 categorii: DELTA (cele mai lente), THETA, ALPHA, BETA și GAMMA (cele mai rapide).

  1. Undele cerebrale DELTA (1-3 Hz): sunt undele cerebrale cele mai lente, cu cea mai mare amplitudine, pe care le experimentăm în special în stările de somn profund.
  2. Undele cerebrale THETA (4-7 Hz): sunt unde cerebrale specifice unor stări de relaxare mentală, de „visare cu ochii deschiși”. Pot apărea la pragul dintre starea somn și cea de veghe, în stările meditative sau de hipnoză.
  3. Undele cerebrale ALPHA (8-12 Hz): Sunt asociate cu stările de relaxare premergătoare activării cerebrale (cum ar fi activarea imaginilor mentale dar în condițiile menținerii unei stări generale de relaxare).
  4. Undele cerebrale BETA (13-38 Hz): Sunt unde cerebrale cu amplitudine redusa, rapide, asociate cu stările de activitate intelectuală, concentrare îndreptată către exterior și starea obișnuită de alertă mentală
  5. Undele cerebrale GAMMA (39-42 Hz): Sunt cele mai rapide și mai subtile tipuri de unde cerebrale. Aceste tipuri de unde cerebrale modulează percepția și nivelul de conștiință.

Tipare echilibrate și tipare dezechilibrate ale activității cerebrale

Fiecare tipar de undă cerebrală corespunde unei stări diferite de conștientizare a realității.

De exemplu, atunci când undele cerebrale mai lente sunt dominante, ne putem simți „leneși”, neatenți, ușor deprimați sau visători.

Sau atunci când undele cerebrale cu frecvențe mai mari abundă, suntem angajați în procese de gândire critică, vigilență sau anxietate.

Totuși acestea pot fi asociate și cu stări de coșmar, hipervigilență sau comportament impulsiv.

Ai nevoie o soluție eficientă pentru rezolvarea unei probleme emoționale, comportamentale sau de sănătate?

Te invităm să ne contactezi telefonic la (+4) 0736.428.431 și te vom îndruma în alegerea tratamentului prin neurofeedback potrivit pentru tine!

0736 428 431